vrijdag 2 maart 2012

Kaart Indische Oceaan met Midden-Oosten, Australië, Azië, Afrika

Kaart Indische Oceaan: CIA
De Indische Oceaan is een van de 5 oceanen en ligt tussen het oosten van Afrika, het zuiden van het Midden-Oosten en zuidelijk Azië, de archipel van Indonesië, het westen van Australië en het noorden van Antarctica.

De Indische Oceaan heeft een oppervlakte van 73.440.000 km² en beslaat 14,5% van het aardoppervlak Het is na de Noordelijke IJszee de kleinste oceaan.

De maximale diepte van de oceaan is 9.074 meter, de gemiddelde diepte is 3.890 meter.

Binnenzeeën Indische Oceaan
De Indische oceaan kent tal van binnenzeeën. Zo wordt de oceaan in het noorden door India in tweeën verdeeld in de Arabische Zee en de Golf van Bengalen.

Tot de rand- en binnenzeeën behoren verder onder meer de Rode Zee, de Perzische Golf, de Andamanse Zee met de Straat van Malakka en de Straat van Mozambique.

Via de de Golf van Aden en de Rode Zee staat de Indische Oceaan kunstmatig in verbinding met de Middellandse Zee door het Suezkanaal dat door Egypte loopt.

Zeestraten
Belangrijke zeestraten die tot de Indische Oceaan behoren zijn in het Midden-Oosten de Bab el Mandeb en de Straat van Hormuz en in de regio Zuidoost-Azië de Lombok Straat, de Straat van Malakka, de Straat Palk, de Straat van Soenda.

Eilanden
In de oceaan liggen tal van eilandstaten en eilanden. Deze eilanden zijn onder meer Amsterdam, Andamanen, Comoren, Java, Sumatra, Celebes, Kerguelen, Madagaskar, Maldiven, Mauritius, Nicobaren, Réunion, Seychellen, Sri Lanka.

Kaart Indische Oceaan West: CIA

Somalische piraten
De Indische Oceaan wordt voor de kust van de Hoorn van Afrika geteisterd door Somalische piraten.

De Europese Unie en de NAVO voeren missies uit om piraterij in de wateren bij Somalië te bestrijden. Ook Nederland neemt met marineschepen aan deze missies deel.

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. De Ruyter escorteert twee hulpschepen van het WFP in de Indische Oceaan ter hoogte van Somalië: foto ministerie van Defensie